ponedeljek, 12. maj 2008

Delavci v turizmu

Vemo, da je status delavcev nasplošno v slabem stanju. Redkokje se delavce ceni. Ne bom razglabjal o tem zakaj je tako, povedal bom samo nekaj stvari o delavcih, ki sem jih videl, ko sem delal v enem od portoroških hotelov. Ne bom povedal v katerem, vendar velja za enega najboljših in prestižnejših v Sloveniji, tako da lahko rečem, da se tako stanje nanaša tudi na ostale takšne obrate drugod.
Rad bi, da se obiskovalci takšnih obratov malce zamislijo in začnejo razmišljati tudi o drugih stvareh, ko obiščejo velik hotel, da spoznajo tudi zgodbo ljudi, ki delajo v ozadju blišča, prestiža in iluzije, ki je ustvarjena za njih.
Seveda ljudi, ki se zavedajo potratnosti takih obratov, ne bodo nikoli stopili v hotel s petimi zvezdicami, ki deluje samo na osnovi dobička. Nekatere pač te stvari ne motijo in jih tudi ne bojo, tako da bodo ti še naprej poteševali svoje sebične potrebe, ker mislijo da si zaslužijo razvajanje in služenje. Mogoče pa bo kdo dvakrat premislil, če je vredno podpirati tak turizem, ko je gost kralj in delavci njegovi sužnji.

Sam sem delal v kuhinji, in sicer sem pomival posodo. Za študente je to delo dokaj dobro plačano, vendar je tudi naporno in ni nič čudnega, če delaš tudi po 14 ur, s tem, da delaš po deljenem urniku (zajtrk, kosilo in večerja), tako da ti od dneva, poleg tistih par urc vmes, ostane bore malo.
Čisto drugače je delavcem, ki so tam na pogodbo, saj delajo isto ali pa še več kot študent. Tako si naberejo dovolj ur za cel mesec v dveh tednih ali pa še manj. Nadure pa tam ne izplačujejo, ampak jih štejejo v dopust. Vse lepo in prav boste rekli, vendar se teh ur in dopusta kar hitro nabere, dela se pa seveda največ med vikendi in prazniki. Problem je dobiti ta dopust in vodstvo se zaveda, da po določenem času (5 let) te nadure, oziroma dopust zapade, če se ga ne koristi. Tako lahko povprečen delavec nabere v enem letu za pol leta dopusta.
A pravice za koriščenje dopusta že za nekaj dni zelo, zelo težko dobijo. Tisti, ki se zavedajo da imajo pravico do njega in ga zahtevajo, se morajo prav skregat da bi ga dobili, a jih ponavadi pošljejo domov na "ohladitev" v razmislek. Tako jim skušajo zavlečevat pravico do koriščenja dopusta, dokler le ta ne zapade, tako ni slišati o tistih nadurah ne duha in sluha. To je eden od groznih načinov zniževanja stroškov delavne sile dragi moji. Lahko bi rekli temu neka vrsta suženjstva, saj veliko ur naredijo zastonj, vse to za "kraljeve" goste, v teh modernih dvorih.

Ko izbirate prenočitveni obrat, skušajte najti čim manjšega, saj bo tam domačnost večja. Pri majnih, družinskih obratih, ne bo hlinjenja prijaznosti, kot v velikih hotelih in je možnost iskoriščanja manjša, saj se bodo za gostoljubnost iskreno potrudili, še bolj če bodo videli, da vi njihova prizadevanja cenite in se boste do njih obnašali spoštljivo, kot se za gosta spodobi. Ko pridete na obisk družinskim prijateljem na primer, a zahtevate profesionalno postrežbo in da bodo izpolnili vse vaše zahteve? Upam da ne. A njim ne plačate, boste rekli. Že res, samo dobri človeški odnosi, ljubezen in toplina nimata cene, a najbolj poplačata vaše počitnice in lepe spomine.

Ni komentarjev: